از ابتدای شروع به کار دولت تاکنون، ۱۲۷۰ روستا برای اولین بار از طرح خدمات عمومی اجباری روستایی در حوزه فاوا بهرهمند شدند
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ نشست علمی تخصصی با عنوان "خدمات عمومی اجباری روستایی در حوزه فاوا ( USO)" با حضور و سخنرانی مهندس ایرج روحی مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مجری طرح توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی، دکتر فرزاد صداقت رئیس بخش USO شرکت ایرانسل، مهندس محمود خراط عضو هیات علمی گروه خدمات محتوای الکترونیکی پژوهشگاه ICT، مهندس امیر منصور یادگاری عضو هیات علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT و همچنین پژوهشگران، مدیران بخش خصوصی، دولتی و شرکت های دانشبنیان و دانشگاههای کشور برگزار شد.
بر اساس این گزارش در ابتدای این نشست مهندس ایرج روحی، مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی با اشاره به سرعت پیشرفت طرح USO در دولت سیزدهم اظهار کرد: از ابتدای شروع به کار دولت تا به امروز در بحث وضعیت پیشرفت ابلاغ ها در طرح USO مجموع 1270 روستا برای اولین بار افتتاح شدند و همچنین در بحث بهبود کیفیت اتصال روستاها 731 روستا از ابتدای دولت تاکنون با بهبود کیفیت ارتباطی همراه شدند.
مهندس ایرج روحی در ادامه ارائه خود با بیان اینکه از ابتدای دولت تاکنون 2001 روستای جدید به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند، افزود: بیشترین سهم اتصال روستاها به شبکه ملی اطلاعات از ابتدای دولت سیزدهم در بخش مناطق محروم و سیستان و بلوچستان است که در این استان 496 روستا از ابتدای دولت به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند.
مهندس روحی با اشاره به آخرین وضعیت پوشش اینترنت روستاهای بالای 20 خانوار در کشور بیان کرد: در مجموع 39465 روستا در حال حاضر دسترسی کامل به اینترنت دارند که می توان گفت بیش از 86 درصد روستاهای کشور را شامل می شود.
مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی در پایان 11 مسئله درباره طرح توسعه خدمات الکترونیک مناطق کم برخوردار را مطرح کرد و گفت: نحوه دسترسی ارزان و اقتصادی روستاها به شبکه ملی اطلاعات و چتر وای فای، نحوه پایش مستمرو موثر حوزه USO، میزان نقش آفرینی واثربخشی اتصال روستاها به شبکه ملی در حوزه اقتصاد، سلامت ،امنیت و ....، نحوه مدیریت و اداره اقتصادی حوزه USO، نحوه سنجش رضایت بر اساس تجربه کاربری و همچنین نحوه راهکار افزایش رضایت کاربران در شبکه های اجرا شده از جمله مسایل دولت در بحث طرح توسعه خدمات الکترونیک مناطق کم برخوردار می باشد که باید مورد بررسی بیشتری قرار بگیرند.
گفتنی است در بخش دوم این نشست دکتر فرزاد صداقت رئیس بخش USO شرکت ایرانسل در ارتباط با عملکرد توسعه خدمات الکترونیکی روستایی از محل اعتبارات خدمات عمومی اجباری، بیان کرد: در مجموع 2470 روستا تحت پوشش خدمات ارتباطی ایرانسل قرار دارند، که شامل 194هزار و 740 خانوار می شود، در اصل 687 هزار و 237 روستایی از خدمات اینترنت ایرانسل بهره می برند.
رئیس بخش USO شرکت ایرانسل در ادامه با بیان اینکه تا کنون 18 هزار مدرسه از طریق خدمات ایرانسل به شبکه ملی اطلاعات در روستاها متصل شده اند، افزود: در حال حاضر تعداد سایت های برنامه ریزی شده در بحث USO برای ایرانسل 1596 سایت می باشد که تاکنون 1091 به مرحله تکمیل رسیده اند و 476 سایت دیگر در مرحله اجرا هستند.
وی در پایان این بخش به چالش ها و راهکار های پیشنهادی جهت پیشبرد اهداف پروژه های USOپرداخت و عنوان کرد: لزوم تخصیص باندهای فرکانسی 700 و 800 مگاهرتز به اپراتورهای سیار می تواند به پیشبرد این اهداف بسیار کمک کند.
همچنین در بخش سوم این نشست مهندس محمود خراط، عضو هیات علمی گروه خدمات محتوای الکترونیکی پژوهشگاه ICT گزارشي از فعاليت انجام شده در زمينه تدوين نقشه راه توسعه خدمات الكترونيكي روستايي و كمتر توسعه يافته (USO) ارائه کرد و افزود: توجه به ذينفعان مختلف طرح و نحوه تعامل آنها و ارائه زنجيره تأمين مناسب براي طرح هاي پيشنهادي و توجه به ويژگي هاي خاص مناطق روستايي و كمتر توسعه يافته از جمله فاكتورهاي كليدي موفقيت طرح باتوجه به مطالعات تطبيقي و اسناد بالادستي است.
وی همچنین در ادامه ارائه این گزارش به موضوعاتی همچون سامانه الكترونيكي توانمندسازي كشاورزان و روستائيان، شاخص ها و محرك هاي توسعه خدمات الكترونيكي در روستاها، نحوه استخراج خدمات الكترونيكي روستايي، خدمات الكترونيكي شناسايي شده و همچنین معيارهاي اولويت بندي خدمات پرداخت.
در بخش آخر این نشست تخصصی نیز مهندس امیر منصور یادگاری، عضو هیئت علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT به موضوع ابعاد و تجارب برنامه ریزی آمایشی برای اثربخشی توسعه شبکه ملی در رشد پایدار روستاها پرداخت و افزود: برنامه ریزی وقتی در دستور کار قرار می گیرد که وضعیت فعلی مقبول نباشد و دستیابی به هدفی مطلوب مدنظر قرار گرفته باشد. یک سطح از هدف گذاری مطلوب این است که روستاهای کشور به شبکه سراسری ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور متصل شوند تا شرایط اولیه بهره برداری از خدمات مبتنی بر چنین شبکه ای برای ایشان فراهم شود.
وی همچنین با بیان اینکه انجام رصد مستمر در خصوص اثربخشی فاوا بر شاخص های توسعه پایدار روستایی، به منظور فراهم شدن شرایط مطالعه طولی نتایج ضرورت دارد، افزود: در تجربه اخیر، درک روستاییان در خصوص تفاوت شرایط نسبت به زمانی که دسترسی به شبکه ملّی وجود نداشته مبنای کار بوده و نیز میزان بروز مشکل برای روستاییان در صورت قطع دسترسی به شبکه و خدمات مبتنی بر آن، ملاک سنجش قرار گرفته تا برآوردی از اثربخشی حاصل شود.
عضو هیات علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT در پایان خاطرنشان کرد: تأثیر برخورداری از شبکه ملی بر کاهش مهاجرت و مهاجرت معکوس روستاییان، کمتر از میانگین فرضی ما است؛ تحلیل روابط علّی - معلولی حاکی از این است که برخورداری از شبکه ملی اطلاعات بر کاهش تمایل به مهاجرت و افزایش ماندگاری در روستا مؤثر بوده، اما تأثیر ناچیز 20 درصدی داشته است.
گفتنی است این نشست همزمان به صورت برخط نیز برگذار شد که بیش از 170 مخاطب را به دنبال داشت، همچنین با اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطا ت و فناوری اطلاعات، سلسله نشستهای علمی تخصصی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه شبکه ملی اطلاعات همچنان به صورت مستمر و منظم برگزار و از طریق وب سایت و سایر کانال های ارتباطی پژوهشگاه، اطلاع رسانی خواهد شد.