بسترهای نوین سلامت دیجیتال و استانداردهای هوش مصنوعی در حوزه پزشکی مورد بررسی قرار گرفت
در یک نشست پنججانبه، متخصصان حوزه سلامت و هوش مصنوعی بر ضرورت تدوین استانداردهای ملی و بینالمللی، ایجاد زیرساختهای کلانداده و تنظیم مقررات برای نرمافزارهای سلامت تأکید کردند. این جلسه نقطه عطفی در همگرایی فناوری و پزشکی محسوب میشود.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران)؛ نشستی تخصصی با حضور نمایندگانی از مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، انجمن ملی هوش مصنوعی ایران، دانشگاههای علوم پزشکی ایران و شیراز و پژوهشگاه استاندارد، با هدف بررسی چالشها و فرصتهای هوش مصنوعی در حوزه سلامت برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر محمدهادی بکایی، رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، بر اهمیت همگرایی میان متخصصان فناوری و سلامت تأکید کرد. وی با اشاره به نقش هوش مصنوعی در بهبود خدمات پزشکی، سه محور اصلی همکاری را شامل استانداردسازی هوش مصنوعی در بخش سلامت، ایجاد آزمایشگاههای ارزیابی و رتبهبندی و تدوین سیاستهای مرتبط با دادههای پزشکی معرفی کرد.
در ادامه دکتر محمدهادی زاهدی، رئیس هیأت مدیره انجمن ملی هوش مصنوعی ایران، به بررسی دغدغههای موجود در حوزه جمعآوری و اشتراکگذاری دادهها و ایجاد نظام ارزیابی سلامت پرداخت و تأکید کرد که باید چهارچوبی ملی برای تبادل دادههای سلامت تدوین و استانداردهای بینالمللی مرتبط با این حوزه بررسی و بومیسازی شود.
در ادامه این جلسه دکتر برزگر، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، بر اهمیت تدوین پروتکلهای استاندارد برای تولید نرمافزارهای سلامت تأکید کرد و اظهار داشت که در حال حاضر استاندارد مشخصی در این زمینه وجود ندارد.
دکتر ناهید ابولپور از دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز به مسئله ارزیابی بالینی دادههای بیماران و نیاز به رگولاتوری نرمافزارهای مرتبط با سلامت اشاره کرد و بر ضرورت تغییر در نحوه ثبت دادههای بیماران در برخی روشهای پزشکی تأکید کرد.
از سوی دیگر، دکتر مهرشاد، دبیر کمیته هوش مصنوعی دانشگاه علوم پزشکی ایران، نقش وزارت بهداشت را در تعیین استانداردهای تبادل داده حیاتی دانست.
در ادامه، دکتر محمدمهدی شرعپسند، عضو هیأت علمی مهندسی برق پژوهشگاه استاندارد، بر لزوم تدوین استانداردهای ملی و بینالمللی تأکید کرد و پیشنهاد کرد که برخی از استانداردهای بینالمللی در ایران بومیسازی شوند و مهندس محمد جاویدنیا نیز به اهمیت مردممحوری در تنظیم مقررات اشاره کرد و پیشنهاد کرد که دادهها به بخش خصوصی واگذار شوند، در حالی که دولت نقش نظارتی و تسهیلگری را ایفا کند.
در بخش دیگر این جلسه دکتر سعید قاضی مغربی، مشاور فناوریهای نوین پژوهشگاه استاندارد، بر اهمیت ایجاد زیرساختهای ذخیرهسازی کلانداده در حوزه سلامت تأکید کرد و پیشنهاد تشکیل کارگروهی متشکل از پژوهشگاه ICT، پژوهشگاه استاندارد، انجمن ملی هوش مصنوعی و وزارت بهداشت را مطرح کرد. همچنین، پیشنهاد کردند که پژوهشگاه ICT به نمایندگی از سازمان استاندارد مسئولیت تدوین الگوی مناسب برای استانداردهای دادههای سلامت را بر عهده گیرد.
دکتر محمدهادی بکایی در جمعبندی این نشست، بر اهمیت تشکیل کمیته راهبری تأکید کرد و آن را گامی اساسی در جهت ساختارسازی، رسمیتبخشی و مشروعیتدهی به تصمیمات کلان هوش مصنوعی در حوزه سلامت دانست. وی همچنین بر استانداردسازی ملی و بینالمللی در این حوزه، توسعه آزمایشگاههای ارزیابی و رتبهبندی شامل مرکز مدیریت آزمایشگاهها، آزمایشگاه مرجع و شبکه آزمایشگاهی، و همچنین ساماندهی دادهها از جنبههای کیفیت، ارزشگذاری، امنیت، حریم خصوصی و اشتراکگذاری تأکید کرد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت برگزاری رویدادهای مسئلهمحور برای شناسایی چالشها و تسهیل دسترسی به دادههای حوزه سلامت، پیشنهاد کرد که مدلهای بنچمارک برای توسعه نرمافزارهای مبتنی بر الگوریتمهای اولویتدار تدوین شود.
در همین راستا، تشکیل یک میزگرد تخصصی و ارائه در کنفرانس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با مشارکت پنج نهاد اصلی این نشست، به عنوان یکی از گامهای عملی برای پیگیری این اهداف مطرح شد.