نشست علمی تخصصی "راهکارهای توسعه اقتصاد دیجیتال در ایران" برگزار شد
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ نشست علمی تخصصی با موضوع "راهکارهای توسعه اقتصاد دیجیتال در ایران" با حضور دکتر حاتمیان مدیرکل دفتر بررسی های اقتصادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر مهدی محمدی عضو هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، دکتر آشتیانی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت، مهندس شیخ حسنی رییس مرکز مطالعات راهبردی و اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT، دکتر منصوری فر مدیر گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه و دکتر مراد حاصل عضو هیات علمی پژوهشگاه، دیگر مدیران و پژوهشگران این حوزه برگزار شد که در ادامه گزارشی از این نشست را مشاهده خواهید کرد.
در ابتدای این نشست مهندس شیخ حسنی، رییس مرکز مطالعات راهبردی و اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن بیان فعالیت های مرکز مطالعات راهبردی و اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه به تشریح پروژه هایی که توسط این مرکز، مدیریت و به اجرا رسیده است پرداخت.
دکتر مهدی محمدی به عنوان سخنران اول این نشست، ضمن تاکید بر اهمیت اقتصاد دیجیتال به عنوان یک پنجره فرصت در ایجاد جهش در رشد اقتصادی کشورها تاکید کرد که در آینده نزدیک مفهوم اقتصادهای دیجیتالی و اقتصادهای غیر دیجیتالی جایگزین اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه می گردد و میزان دیجیتالی شدن کشورها، تفاوت در رشد و توسعه یافتگی اقتصادی آنان را رقم می زند. وی همچنین با بیان اینکه نیروی انسانی در توسعه اقتصاد دیجیتال یکی از محورهای کلیدی است افزود: امروزه در تمام کشورهای دنیا شاهد بازگشت نخبگان هستیم و حتی اگر توان بازگرداندن آن ها را نداریم باید به حفظ نخبگان موجود کمک کنیم و نخبگان ایرانی خارج از کشور را در پروژه ها دخیل کنیم. دکتر محمدی همچنین ورود به زنجیره ارزش جهانی و استفاده از بازارهای منطقه ای و جهانی را به عنوان یک ضرورت در توسعه لایه های دوم و سوم اقتصاد دیجیتال بیان کرد.
در ادامه این نشست دکتر حاتمیان، مدیرکل دفتر بررسی های اقتصادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ارتباط با رشد فراگیر زیست بوم اقتصاد دیجیتال سخنرانی کرد و درباره آمادگی جامعه پیشرو و اخلاق مدار برای رویارویی و مشارکت در تحول و اقتصاد دیجیتال و سنجش و ارزیابی جامع اثرات در افق 1410 توضیحاتی را ارائه کرد. وی در ادامه بیان کرد: رشد فراگیر آن نوعی از رشد اقتصادی است که منجر به افزایش سطح رفاه، ایمنی برخط و استاندارد زندگی و حفظ حریم خصوصی فضای مجازی سطح وسیعی از مردم شود.
دکتر حاتمیان در ادامه به اهداف راهبردی مرتبط در سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات را تشریح کرد و گفت: ارتقاء جایگاه و کسب سهم مناسب از اقتصاد دیجیتال و شکوفایی کسب و کارهای دانش بنیان، خلاق و مولد با بهره گیری از ظرفیت های شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی یکی از اصلی ترین این اهداف است.
مدیرکل دفتر بررسی های اقتصادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه به بیان مطالبی همچون مسیر راهبردی دستیابی به هدف کسب سهم ده درصدی هسته اقتصاد دیجیتال، مدیریت تغییر برای راهبری طرح تحول داده و زیست بوم اقتصاد دیجیتال ایران پرداخت.
در بخش دیگری از این نشست تخصصی دکتر آشتیانی، عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در ارتباط با نقش صنعت بازی در توسعه اقتصاد دیجیتال به سخنرانی پرداخت و چشم انداز، چالش ها و فرصت های این صنعت را مورد بررسی قرار داد. دکتر آشتیانی اظهار کرد: صنعت بازی یکی از زیر حوزه های فناورانه است که می تواند نقش جدی و موثری در کمک به شکلگیری اکوسیستم اقتصاد دیجیتال داشته باشد و باید در کشور به آن بیشتر توجه شود.
وی همچنین در ادامه به ارائه آمار درباره این صنعت پردرآمد پرداخت و گفت: تعداد بازیکنان ایرانی از سال 89 تا کنون رشد چشمگیری داشته است در حال حاضر بازیکنان ایرانی به طور متوسط هر روز ۹۳ دقیقه خود را مشغول بازی هستند و نکته قابل توجه درباره صنعت بازی این است که تا سال ۹۸ ارزش گذاری بازار بازی های رایانه ای در ایران ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان معادل ۳۴۳ میلیون دلار بوده که قطعا در این ایامی که درگیر کرونا بودیم با افزایش چشمگیری شد. دکتر آشتیانی در پایان درباره چرایی آسان بودن صادرات بازی، مزایای نسبی صنعت بازی بومی در بازار بین الملل و چالش های پیش روی این صنعت به ایراد سخن پرداخت. ضرورت همکاری با شرکتها و ناشران بازی های رایانه ای خارجی و ورود به زنجیره ارش بین المللی از ضرورت های موفقیت در این صنعت توسط ایشان ذکر شد.
در گوشه ای دیگر از این نشست دکتر مراد حاصل، عضو هیات علمی پژوهشگاه ICT در ارتباط با راهکارهای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از اقتصاد ملی به صحبت پرداخت و درباره قلمرو اقتصاد دیجیتال، تعیین جایگه ایران در زنجیره جهانی ارزش، اقتصاد دیجیتال از نگاه آمار، آسیب شناسی اقتصاد دیجیتال در ایران و راهکارهای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از اقتصاد ملی سخنرانی کرد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین با اشاره به اینکه اکنون فناوری های نوین در سلطه چند کشور است، اما می توان مطابق الگوهای اقتصادی مناسب را در نظر گرفت، بیان کرد: تحریک و جذب سرمایه گذاری در حوزه اقتصاد دیجیتال، توسعه کاربری از فناوری های نوین، توسعه شیوه های کسب و کاری نوین از راهکارهای توسعه اقتصاد دیجیتال هستند.
وی همچنین در پایان توسعه مهارت و نگاهداشت سرمایه انسانی و فکری در کنار نظر گفتن تسهیلات و مشوق ها را از عوامل توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور دانست.
در پایان این نشست تخصصی دکتر لیلا منصوری فر مدیر گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با جمع بندی و اشاره به نکات مهم در سخنرانی میهمانان این نشست تأکید کرد: بحثی که به نظر بنده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در صحبت های تمام اساتید به چشم می خورد ضرورت پیوند با بازارها و فرصتهای منطقه ای و جهانی و ورود به زنجیره ارزش جهانی به عنوان یکی از راهکارهای توسعه اقتصاد دیجیتال است. وی همچنین تدوین استراتژی ملی صادرات را کلیدی بر شمرد و افزود: در حقیقت استراتژی ملی صادرات مشخص می کند که کدام یک از بخش هایی که در کشور فعالیت می کنند، میتوانند وارد بازار جهانی شوند، ظرفیت های بازارهای جهانی و منطقه ای شناخته شوند و بر این اساس سیاستها و اقدامات لازم جهت صاردات این بخش ها انجام گیرد که تدوین استراتژی ملی صادرات در حوزه فاوا با همکاری وزارت ارتباطات و سازمان توسعه تجارت ایران در دست تدوین است که پژوهشگاه ICT آمادگی خود را جهت کمک به تدوین آن اعلام می کند. مدیر گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه در ادامه بیان کرد: دیپلماسی اقتصاد دیجیتال به عنوان مکمل استراتژی مذکور به شمار می رود که چالش های بر شمرده در صادرات صنعت بازی، از جمله نبود شناخت لازم از بازارهای هدف، و نیز تکامل اکوسیستم استارتاپی کشور می تواند از طریق دیپلماسی موثر اقتصاد دیجیتال انجام گیرد. وی افزود پروژه تدوین سند راهبردی دیپلماسی اقتصاد دیجیتال در پژوهشگاه آغاز شده است که امید می رود در توسعه صادرات خدمات/ محصولات در حوزه اقتصاد دیجیتال موثر واقع گردد.
گفتنی است این نشست همزمان به صورت برخط نیز بیش از 100 مخاطب را به دنبال داشت، همچنین با اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سلسله نشستهای علمی تخصصی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه شبکه ملی اطلاعات از این پس به صورت مستمر و منظم برگزار و از طریق وب سایت و سایر کانال های ارتباطی پژوهشگاه، اطلاع رسانی خواهد شد.