نقش کلیدی 5G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال ایران مورد بررسی قرار گرفت

شماره :
47541
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1403/10/4 ساعت 17:31
دسته بندی
نشست تخصصی پژوهشگاه ICT در تلکام؛

نقش کلیدی 5G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال ایران مورد بررسی قرار گرفت

نشست تبیین نقش و اهمیت 5G-AIoT امروز در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال ایران تلکام برگزار شد. در این نشست، اقدامات و پیشرفت‌های صورت گرفته در راستای رگولاتوری فناوری‌های 5G، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای توسعه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی صنایع مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال ایران تلکام امروز میزبان نشست تبیین نقش و اهمیت 5G-AIoT بود.

هدف اصلی این نشست، ارائه اقدامات صورت گرفته در راستای رگولاتوری فناوری‌های 5G، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای توسعه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی صنایع بود. در ابتدای این نشست، دکتر علی‌اصغر انصاری، رئیس کمیته رگولاتوری 5G-AIoT، اهمیت برگزاری این نشست را در توسعه اقتصاد دیجیتال کشور بیان کرد و گفت: "در انقلاب صنعتی چهارم، اینترنت اشیا یکی از فناوری‌هایی است که باید به آن اهمیت داده شود و به بحث‌های تخصصی آن پرداخته شود."

در این راستا، با تشکیل کمیته رگولاتوری 5G-AIoT و ۹ کارگروه تخصصی در سال جاری، اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است. خلاصه‌ای از پیشرفت‌های حاصل از اقدامات ۴ کارگروه از ۹ کارگروه کمیته شامل کارگروه‌های تنظیم مقررات پروانه ارائه خدمات اینترنت اشیا، تنظیم مقررات طیف اینترنت اشیا، استانداردهای اینترنت اشیا و امنیت اینترنت اشیا به علاقه‌مندان ارائه شد. امروز نیز در ادامه این شوراها، در نمایشگاه تلکام یک پنل تخصصی در حوزه تنظیم‌گری اینترنت اشیا برگزار شد. دکتر انصاری ابراز امیدواری کرد که با استمرار و هم‌اندیشی در این حوزه، قوانینی تدوین شود تا بازیگران این صنعت با رعایت این مقررات و استانداردها بتوانند از مواهب این فناوری بهره‌مند شوند.

در بخش اول این پنل، مهندس مکرمی، مدیر صدور پروانه سرویس‌های رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، به ارائه‌ای درباره تدوین مقررات رادیویی در شبکه‌های اینترنت اشیا پرداخت. وی افزود: "در سنوات گذشته، فناوری‌های زیادی به کشور وارد شدند و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی همراه با هر تکنولوژی که حضور پیدا کرد، با برنامه‌ریزی‌های مدون به عنوان رگولاتور از نگاه مقررات آن‌ها را مد نظر قرار داد."

در بخش دوم پنل، دکتر عظیم فرد، مدیر کل دفتر نظارت بر طیف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در خصوص توسعه شبکه‌های ارتباطی اختصاصی و مدیریت طیف اینترنت اشیا ارائه‌ای داشت. وی به تعریف اینترنت اشیا پرداخت و گفت: "اینترنت اشیا ارتباط و اتصال اشیا با یکدیگر و با انسان‌ها را از طریق تبادل داده فراهم می‌کند."

دکتر فرد همچنین به موضوعات مهمی در اینترنت اشیا اشاره کرد که شامل داده‌های شخصی، شیء مجازی، شیء فیزیکی، تجارت داده‌ها و پردازش‌های انجام شده بر روی داده‌های شخصی می‌شود. وی تأکید کرد که پس از تهیه اصول حاکم، مقررات دقیق‌تری باید تدوین شود.

در بخش دیگری از این پنل، دکتر آریانیان، رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به فعالیت‌های مرتبط با اینترنت اشیا در پژوهشکده فناوری اطلاعات پرداخت و بیان کرد: "کمیته استانداردسازی اینترنت اشیا و دوقلوهای دیجیتال معادل ISO/IE JTC 1/SC41، کارگروه تدوین استانداردهای ملی اینترنت اشیا، آزمایشگاه مرجع آزمون و ارزیابی اینترنت اشیا و اپراتورهای هوشمندسازی و پروژه تدوین نظام اپراتورهای هوشمندسازی از مهم‌ترین این اقدامات است."

وی افزود: "تدوین نقشه راه توسعه فناوری اینترنت اشیا، تهیه زیست‌بوم فعالین اینترنت اشیا در کشور، تهیه گزارش‌های تحلیلی و رصدی و برگزاری آموزش‌های تخصصی از دیگر فعالیت‌های مرتبط با اینترنت اشیا در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات است."

دکتر آریانیان با اشاره به اهمیت معماری اینترنت اشیا، خاطرنشان کرد: "معماری اینترنت اشیا شامل مجموعه‌ای از لایه‌ها و اجزا است که به دستگاه‌ها، حسگرها، سرورها و کاربران امکان تعامل می‌دهد. ویژگی‌های متمایز و اساسی سیستم‌های IoT، نگرانی‌های ذینفعان مربوط به حوزه کسب‌وکار سیستم‌های IoT، تعاملات بین سیستم اینترنت اشیا، کاربران و محیط فیزیکی و پیاده‌سازی سیستم‌های اینترنت اشیا از جمله این موارد هستند."

در پایان، دکتر سنجری فرد، مدیر کل ارزیابی امنیت محصول سازمان فناوری اطلاعات ایران، به موضوع برنامه‌های کارگروه امنیت اینترنت اشیا در وزارت ارتباطات پرداخت و گزارشی را در خصوص روند اقدامات صورت گرفته در این کارگروه با جزئیات به مخاطبان این پنل ارائه کرد.

در پایان این نشست، جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد که در آن شرکت‌کنندگان سوالات خود را در زمینه‌های مختلف مرتبط با 5G-AIoT مطرح کردند و کارشناسان به سوالات پاسخ دادند. این بخش از نشست با استقبال خوبی از سوی حضار مواجه شد و به تبادل نظرهای مفیدی انجامید.

X