پروتئین طراحی شده توسط هوش مصنوعی ژن های خفته را بیدار می کند
محققان آمریکایی در یک پژوهش جدید راهی یافته اند که می توان از طریق آن با ترکیب فناوری های ویرایش ژن و پروتئینی که با هوش مصنوعی طراحی شده است، ژنهای خفته را بیدار کرد.
این تکنیک به محققان اجازه میدهد تا ژنهایی که رشد، توسعه و عملکرد سلولی را تنظیم میکنند را تغییر دهند.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سیاتل، در یک پژوهش جالب توجه موفق به طراحی سیستمی شده اند که قادر است با ترکیب فناوری ویرایش ژن CRISPR و پروتئینی که با هوش مصنوعی طراحی و ساخته شده است، ژنهای خفته را بیدار کرده و از مزایای آن ها بهره برد.
شیری لوی گفت: این رویکرد به محققان اجازه می دهد تا نقش ژن های فردی را در رشد و تکامل طبیعی سلول، در پیری و در بیماری هایی مانند سرطان درک کنند.
لوی افزود: «زیبایی این رویکرد در این است که میتوانیم با خیال راحت ژنهای خاصی را تنظیم کنیم تا بر فعالیت سلولی تأثیر بگذاریم، بدون اینکه ژنوم را به طور دائم تغییر دهیم و باعث اشتباهات ناخواسته شویم».
تکنیک جدید با هدف قرار دادن تغییرات شیمیایی که به بسته بندی ژن ها در کروموزوم های ما و تنظیم فعالیت آنها کمک می کند، فعالیت ژن را بدون تغییر توالی DNA ژنوم کنترل می کند. از آنجایی که این تغییرات نه در ژنها، بلکه در بالای ژنها اتفاق میافتد، آنها را اپی ژنتیک مینامند .
محققان دانشگاه واشنگتن در سیاتل، بر روی یک پروتئین پیچیده به نام PRC2 تمرکز کردند. PRC2 همان پروتئینی است که با اتصال یک گروه متیل به پروتئینی به نام هیستون که ژن ها را متراکم و بسته بندی می کند، ژن های خاصی را وادار به خاموشی می نماید. پروتئین PRC2 در سراسر فرایند رشد انسان، فعال است، اما نقش به خصوصی را در روزهای اول زندگی یعنی زمانی که سلول های جنینی به انواع سلول های مختلف تبدیل می شوند تا بافت ها و اندام های جنین در حال رشد را تشکیل دهند، ایفا می کند.
این پروتیئن را می توان با مواد شیمیایی غیر فعال کرد، اما این کار دقیق نبوده و بر عملکرد PRC2 در سراسر ژنوم تأثیر می گذارد. هدف محققان مجری این تحقیق، یافتن راهی برای مسدود کردن محدود PRC2 بود تا تنها یک ژن خاص را در هر زمان تحت تأثیر قرار دهد و از این طریق، آن را دچار خاموشی نکند.
201001215.029